_Alt text

Nyhet

Sct. Knuds Ørne

Georg Jensen Damask lanserar nu åter den prisbelönta bordsduken Sct. Knuds Ørne som bygger på ett nästan 1 000 år gammalt mönster. Det är en design som rymmer många lager av historia.

_Alt_text

Originalteckningen av Henrik Georg Jensen

1925 fick Henrik Georg Jensen, som var chef för Georg Jensen Damask, tillåtelse att designa en speciell historisk duk med örnmönster. Resultatet blev en damastvävd bordsduk som lanserades 1926. Samma år tilldelades Sct. Knuds Ørne-duken en medalj inom konsthantverk och dekorativ konst.

 

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text

Sct. Knuds Ørne

1 000 års historia

Sct. Knuds Ørne kopplas till den dramatiska historien om mordet på den danske kungen Knut den helige som dödades 1086. År 1100 blev kungen helgonförklarad och hans kvarlevor flyttades till kryptan i Odense domkyrka och sveptes in i ett fint sidentyg med örnmönster. Det unika är att det nästan 1 000 år gamla tyget har bevarats.

Georg Jensen Damask har helt unikt fått specialtillstånd att fotografera Sct. Knuds Ørne-duken i Odense domkyrka, där det nästan 1 000 år gamla tyget finns utställt.
_Alt_text

Den ursprungliga silkesduken

Som en symbol för kunglig makt är tyget, som tros härstamma från Bysans, dekorerat med ett motiv av örnen som med sin generositet alltid lämnar något efter sig när den äter. Örnen håller ett halvmåneformat smycke i sin näbb och har vingarna halvt utfällda. Den omges av ett ovalt medaljongformat arabeskmönster.

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text

”Sct. Knuds Ørne-duken rymmer både viktig dansk historia och personliga släktberättelser som ger den en speciell plats i Georg Jensen Damask-kollektionen. Vi har kunder som berättar att de ärvt duken av sin gammelmormor eller gammelfarmor eller ätit på den med sina mor- och farföräldrar. Det är en duk som förenar generationer.”
Anne Hviid, ägare av Georg Jensen Damask.

Sct. Knuds Ørne-duken är vävd i 100 % dubbeltvinnad kammad bomull i färgen Light Grey.

 

_Alt text